Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
08 Mayıs 2024
Haber
Anket
Sinop`ta yüzlerce yıllık Helesa geleneği yeniden canlandırıldı
Sinop`ta her yıl Ramazan ayında geleneksel olarak düzenlenen `Helesa Şenlikleri` renkli görüntülere sahne oldu. Şenlikte toplanan paraların hayır kurumuna verileceği bildirildi.

Sinop Belediyesi ile Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği işbirliğiyle gerçekleştirilen Helesa Şenlikleri`ne çok sayıda Sinoplu katıldı.

Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği Onursal Başkanı ve Sinop eski milletvekili Özer Gürbüz, Helesa Şenlikleri`nin hikayesi ile ilgili şu bilgileri aktırdı: `Bu geleneğin yıllardır sürdüğünü yıllar önce dalgalar nedeniyle Sinop`a gemiler gelir dalgaların uzun sürmesi ile gemide yiyecekleri biter o yıllarda Sinop`un küçük bir kasaba ve imkânlarının kısıtlı olması nedeniyle gemicilerin bu gecede olduğu gibi bir sandalı süsleyerek, gemiciler mahalle aralarında maniler söyleyerek yiyecek toplarlar. Sinopluların da bu geleneği sevmeleri sonucunda günümüze kadar sürdüğünü, dile getirerek bizde Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneği ve Sinop belediyesi olarak 11 yıldır yaşatıyoruz ve nice yıllarda yaşatılmasını diliyoruz.`

Sinop Valisi Zeki Şanal, Belediye Başkan Vekili Sabri Demirkol, Sinop Hemşerilik ve Dostluk Derneği Onursal Başkanı Milletvekili Özer Gürbüz de mahalle aralarında maniler söyleyip, balkonlara çıkan vatandaşları selamladı. Sinop Valisi Zeki yaptığı konuşmada, `Böyle anlamlı bir geleneği devam ettirme kararlılığında olan bu uğurda büyük özen göstererek çalışan Sinop Hemşehrilik ve Dostluk Derneğinin öncülüğünde ve Sinop belediyesinin ev sahipliği yapmasından dolayı kutluyorum.` dedi.

Helesa şenliğine katılan Abdullah Batur ise Helesa`yı, `Sinop`ta günümüze kadar anlatılan bir rivayete göre Barbaros Hayrettin Paşa`nın öldüğü dedikodusu haçlı donanması tarafından yayılır. Barbaros Hayreddin Paşa, ölmediğini kanıtlamak için tayfalarına yaşadığı mesajını verir. Bunu gören leventler ise hep beraber helesaya yelesaya diye bağırırlar. Bunun sonucunda Sinop Osmanlı kentinin sürgün kenti olduğu için ve tarihi cezaevine gelen leventler de cezaevinden çıktıktan sonra evlerine gidebilmeleri için bu manileri söyleyerek maddi gelir topladıkları rivayet olunur.` sözleriyle aktardı.

Yüzyıllar önce Karadeniz`in azgın dalgalarından kaçarak Sinop Limanı`na sığınan ve yiyecekleri bitince küçük bir takayı süsleyip maniler söyleyerek Sinop sokaklarında yiyecek toplayan gemicilerden kalan gelenek, bu yıl da düzenlenen şenlikle yaşatıldı. Şenlikte vatandaşlar ellerinde fenerler ve süslenmiş bir takayla sokaklarda gezerek para topladı. Çok sayıda Sinoplu, evlerinin balkonundan süslenmiş takanın içerisine para atarak katkıda bulundu.

Eklenme tarihi: 13.09.2008




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KONVOY Denizcilik
 METE KARDEŞLER De..
 AMİRAL Maritime
 EGEBİRLİK Taşımac..
 DERİN Gemi işl.sa..
 TAM Denizcilik
 CEO Maritime Co.
 ERDOĞAN Shipping
 MIRAGE
 MONO Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim